Szaunák

A szauna világa által nyújtott luxus mostantól otthonába is beköltözhet – egyéni elvárásainak megfelelően tervezzük és építjük meg az Ön szaunáját is. Első lépésként ismerkedjen meg a legnépszerűbb szauna típusokkal, és találja meg az igényeihez leginkább illeszkedőt!

Finn szauna – az életmód

Finn szauna
A finn szauna népszerűségére több tényező is okot adhat. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásai mellett egy-egy hosszabb szauna szeánsz közösségformáló ereje is rendkívüli. 
A finn szauna működtetése során kályha segítségével fűtik fel a teret, ami által a levegő hőmérséklete akár 70-100 fokosra is emelkedhet. Szaunázás közben a forró levegő növeli a test hőmérsékletét, így megindul az izzadás. A szauna használatát mindig egy lehűlési folyamat követi, amely történhet zuhany, medence, vidéken tavak vagy bátrak esetén, akár hó által is.
A különböző szauna típusok közül ezt azoknak ajánljuk, akik a szaunázást életvitelszerűen kívánják űzni, akár mindennapjaik részeként. A finn szauna nagyobb térigénye mellett ugyanis, egy-egy szauna szeánsz akár több órát is igénybe vehet.

„Annak, aki tradicionális finn szauna élményre vágyik, nyugodt szívvel ajánlanám az eredeti, finnországi szaunákéhoz hasonló elrendezéseket. Ezek hangulata tökéletesen visszaadja a finn szaunázási szokásokat, és becsempészi a modern élet rohanó perceibe, egy civilizált nagyváros dzsungelébe is a nyugalmat.”
Timo Nakari

Infraszauna – élmény kis helyen is

Infraszauna

Az infraszauna, ellentétben a finn szaunával, nem a levegőt melegíti fel és használja közvetítő közegként, hanem azon áthaladva hatol be a szilárd testekbe, és közvetlenül melegíti fel azokat. Ezért, illetve az infravörös sugarak intenzitásának fenntartása érdekében, az infrakabin felmelegítéséért az elektromos vagy fatüzelésű kályha helyett az infravörös sugarak a felelősek. Mivel ezek a bőr mélyebb rétegeibe hatolva, belülről kifelé melegítik fel a szervezetet, itt nem lényeges a nagyon magas hőmérséklet elérése. Az infraszauna belsejében maximum 35-40 fok lehet, így a test számára is kevésbé megterhelő a használata. Az infrakabinokban a hő a Nap sugaraihoz hasonlóan jut el az emberi szervezetbe, az infravörös sugarak 80%-a közvetlenül a testben koncentrálódik. Az infraszauna tökéletes választás azok számára, akik kevesebb idővel és hellyel rendelkeznek, azonban nem szeretnének lemondani a szaunázás egyedülálló élményéről és áldásos hatásairól.

Kombi szauna – szauna típusok találkozása

Kombi szauna kiegészítőkkel

A finn- és az infraszauna kedvelőinek nem szükséges feltétlenül választania a két típus közül, hiszen ezek akár kombinálhatóak is. Noha a kombi szauna tekinthető áthidaló megoldásnak, azt érdemes figyelembe venni, hogy objektív okok miatt a két változat közvetlenül egymás után nem használható. A finn szauna felfűtési, továbbá lehűlési és kiszellőztetési idejét ki kell várni infraszaunázás előtt, azonban infraszaunázás után használható a finn változat közvetlenül is.

Ebből adódóan, a kombiszauna kifejezetten azon megrendelőink számára javasolt, akik teljesen eltérő időben kívánják igénybe venni a szauna adta lehetőségeket.

Ahhoz, hogy az egyéniségéhez legmegfelelőbb szauna típust választhassa ki, elengedhetetlenek a felsorolt információk. Két teljesen különböző szauna élményről van szó, melyek esetén nem előnyökről vagy hátrányokról beszélhetünk – sokkal inkább a különbözőségek szépségéről. 

finn szauna nemcsak testünk és lelkünk ápolását segíti, hanem erőteljes közösségformáló erejéről is ismert. Legfőbb előnyei, amelyek miatt Megrendelőink szívesen választják, az alábbiak:

 • belső tere tágas;
 • padrendszere többszintű;
 • különböző szaunázási módokat tesz lehetővé – akár szárazon, akár vizet locsolva, párásító kályhával;
 • fekvő pozícióban is lehetséges a szaunázás;
 • szauna szeánszokra, intenzív szaunázásra is lehetőséget nyújt, mely akár wellness-, és fürdőtevékenységekkel vagy hideg vizes csobbanással is kombinálható.

Az infraszauna a nyugalom igazi szigete lehet a modern, felgyorsult életvitel mellett. Legvonzóbb tulajdonságai az alábbiak:

 • szinte azonnal használható;
 • helyigénye kicsi;
 • 1-3 fő esetén optimális a használat;
 • ülő pozícióban teszi lehetővé a szaunázást, de a szauna méretétől függően természetesen fekve is használható;
 • a benne lévő levegő száraz, így a környezet megszokott nyugalmát nem zavarja meg;
 • nyugtató zenehallgatással megkönnyíti az ellazulást, de akár kedvenc könyvét is beviheti az infrakabinba.

Amennyiben családjával mindkét szauna élményre igényük van, s egyidejűleg élveznék áldásos hatásaikat, javasoljuk a két szauna egymás mellé építését, mellyel mindez lehetővé válik.