Ellentétek vonzásában – a finn szauna hatásai

A modern életmód hatására számtalan méreganyag jut a szervezetünkbe. A finn szauna hatásai közül az egyik, hogy ezt jótékonyan segít száműzni a testünkből. A méreg kifejezés ez esetben sajnos nemcsak a megevett vagy belélegzett anyagokra vonatkozik, hanem a stressz, a feszültség, a feszített élettempó hatásai is ide tartoznak.

Forró levegő, jeges víz

Finn szauna frissítő zuhannyal

A finn szauna hatásai főként az ellentétek hatásainak köszönhetőek. A forró, 70-100 fokosra fűtött finn szaunában a véredények, erek illetve a pórusok kitágulnak. A testben egyfajta lázas állapot idéződik elő, ennek hatására pedig megindul az izzadás. A verejtékkel azonban nem kizárólag víz távozik, hanem felgyülemlett méreganyagok, nehézfémek is elhagyják a testet.
A szaunázást lehűlési folyamat követi, amely történhet jégkásás „nyakonöntéssel”, hideg vízbe merüléssel vagy abban történő úszással, de hideg vizes zuhannyal is. Ez az autentikus skandináv élmény része – a finn szauna hatásai itt érvényesülnek csak igazán. Hiszen a hideg vagy jeges víz hatására a vérkeringés felélénkül, az erek és véredények pedig összehúzódnak. Ez felfogható tulajdonképpen az immunrendszer edzéseként is, hiszen ez ellenállóbbá teszi a test védekező képességét.

Szépség és frissesség

Szaunaolajok

A finn szauna hatásai közt természetesen az egészségmegőrzés mellett a külső szépségre vonatkozó jellemzőit is gyakran említik. A méregtelenítés már önmagában véve is szépíti a bőrt, hiszen a bőranyagcsere felgyorsulásával az megtisztul a káros anyagoktól, frissebbé és üdébbé válik. Emellett, a zsírbontás is elindul, hiszen izzadással a víz mellett a zsírtöbbletből is veszít a test.
A finn szauna hatásai a szépségre még fokozhatóak is, különböző szauna szeánszok által. Bizonyos szaunaolajak például tovább élénkítik a méregtelenítő folyamatokat, míg a szauna mézkrémek táplálják, hidratálják, ápolják a bőrt. Szauna mézkrém akár otthon is összeállítható: a jó minőségű mézet érdemes például kókuszolajjal és E-vitaminnal bekeverni, így a kitágult pórusokon keresztül különlegesen hatékonyan juthatnak be bőrbe a hatóanyagok.

Ezeket a szabályokat betartva érvényesülnek hatékonyan a finn szauna hatásai

Klasszikus kombi szauna

Éhgyomorra nem, de jóllakottan sem érdemes szaunázni

A szaunázás üres gyomorral sajnos könnyedén vezethet rosszulléthez, hiszen könnyen leeshet a meleg hatására a vércukorszint. Jóllakottan pedig a test az emésztés miatt viszonylag sok energiát használ el, így a szaunázás sokkal megterhelőbbnek tűnik majd. Ilyenkor sokkal kisebb a szervezet tűréshatára, és már rövidebb idő után szükségessé válik elhagyni a szaunát, ami a méregtelenítésnek gátat szabhat.

Zuhanyzás és száradás

A finn szauna hatásai akkor érvényesülnek a legintenzívebben, ha tiszta, vegyszermentes, ám száraz testtel lépünk be oda. A száraz bőr gyorsabban kezdi meg az izzadást, a vegyszerek pedig nem szívódnak be a kitáguló pórusokon át, nem mérgezik a szervezetet. A két szaunázás közti zuhanyzás után is érdemes szárazra törölni a testet, és/vagy megvárni, pihenés közben a teljes száradást.

A homokóra nem lényeges

Sokan elkövetik a szauna használatakor azt a hibát, hogy meredten figyelik az időt, amit bent töltenek. A finn szauna hatásai azonban nem attól függenek, hogy előírás szerinti időmennyiséget töltünk-e bent, hanem attól, a testünk mennyi időt igényel. Ez mindenkinél egyéni, így a homokóra helyett inkább a testünk jelzéseit érdemes figyelni.

Fontos a folyadékpótlás

Szaunázás közben kerülendő a folyadékfogyasztás, mert lehűti az ereket, gátolja a finn szauna jótékony hatásainak érvényesülését, megakasztja a méregtelenítés folyamatát. Utána azonban, mivel az izzadás miatt dehidratálttá válik a szervezet, mindenképp szükséges a folyadék, illetve a távozott ásványi anyagok fokozott pótlása.

A finn szauna hatásai tehát rendkívül jótékonyak, amennyiben a szauna használatának szabályait betartjuk. Legyen szó akár egészségmegőrzésről, akár külső szépségről, a szaunázás kellemes és frissítő tevékenység. Főleg, ha otthona kényelmében teheti mindezt, egy teljes egészében az Ön elvárásaira szabott, egyedi tervezésű Suomi Saunában.